FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

K tym neocakavane velkym vykonom

Poslal(a) jano hudec dňa 22. Marca 2005 o 13:18:56:

Ako reakciu na: Re: Nazor na vesmir autora Dano zo dňa 21. Marca 2005 o 12:19:43:

Najprv trosku fyziologie:
Co sa tyka maximalneho fyzickeho vykonu, to, co dokazeme urobit s vedomou snahou o maximalny vykon, nie je zdaleka maximalnym moznym vykonom nasich svalov, sliach a kosti. Su stavane na vyssie vykony, ale je to prave mozog, kto to kontroluje a setri ich, aby tak znizil moznost ich poskodenia. Ma jednoducho isty prah, ktory nedovoli prekrocit. Tento prah sa meni podla toho, ako sa vykon pohybovych organov meni ich pouzivanim ( trenuju sa - aj pohybove organy, aj mozog ).

Pre dalsi vyklad odskocim na chvilu ku zmyslom. Je to dost hlupe, ale este stale sa v skolach ucime, ze clovek ma 5 zmyslov. Nie je to pravda, a keby sme spocitali len tie zmysly, ktorych receptory ( "snimace" ) pozname, bolo by ich niekolko desiatok. Len vnutorne ucho disponuje 3 druhmi receptorov - zvukovy, na pohyb priamociary a na pohyb rotacny - preto aj poslepiacky vieme povedat , aky pohyb v priestore nase telo, resp. hlava vykonava.
Svaly a slachy tiez disponuju viacerymi druhmi receptorov, pricom jednym z nich su aj receptory napatia svalu. Prave podla impulzov z tychto receptorov mozog riadi cinnost svalu a nedovoli, aby sa sval prilis napol, lebo by ho to mohlo poskodit.

Su vsak sposoby, ako prekrocit spominany prah kontroly mozgu, ba dokonca az do miery, ze to sval nevydrzi a poskodi sa. Konkretne, takyto efekt maju, napriklad, stresove hormony ako adrenalin, noradrenalin, dopamin, serotonin a ich synteticke analogy ako amfetaminy ( napr. amfetamin, metamfetamin ( Pervitin ), metylendioxymetamfetamin ( Extaza ) ), fenmetrazin, fentermin, ... Telom produkovane stimulacne hormony, hlavne adrenalin ( kazdy z nich ma v niecom odlisne ucinky ), sa uvolnuju v stresovych situaciach, ci uz pozitivne stresovych ( sport, radost, ... ) alebo negativnestresovych ( utok alebo obrana, choroby ... ). Maju velmi vela ucinkov ( viac desiatok ) nastavujucich organizmus na zatazovu situaciu, preto iste neprekvapuje, ze medzi tieto ucinky patri aj umoznenie vacsej svalovej sily + psychicke zmeny ( zvysena rychlost reakcii, mensi vplyv vedomej zlozky konania, ... ) + potlacenie bolesti.

Z uvedeneho vyplyva, preco boli amfetaminy ako jedny z prvych substancii zaradene medzi dopingove latky. Spominate si na cely rad umrti sportovcov pocas vykonu? Nuz, ten obraz by plne zodpovedal ucinku latok tejto skupiny. Ti ludia sa jednoducho mohli ustvat na smrt. Vacsinou ide o zlyhanie srdca. Ale srdce je predsa tiez svalom!

Tolko strucny medicinsky pohlad. Viac detailov podla konkretnych otazok. Caute.


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: