FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: Nežná revolúcia

Poslal(a) Paladin of light dňa 30. Decembra 2004 o 01:32:45:

Ako reakciu na: Nežná revolúcia autora Silvia zo dňa 28. Decembra 2004 o 12:50:23:

Zdravim!
1) Podla mna nemozno klast do tej istej roviny komunizmus a demokraciu. Su to dve odlisne sfery politiky. Mozes porovnavat napriklad komunizmus s kapitalizmom, alebo demokraciu s diktaturou. Komunizmus je typ ekonomickeho zriadenia, zatial co demokracia je len konkretna politicka forma, ktorou sa dany system ubera. Pravy komunizmus bol zalozeny na myslienke demokracie. Bohuzial rusky system, ktory sa vo svete presadil zbabral tuto vynikajucu ideologiu az do takej miery ako to vidime dnes (nenavist voci tomuto systemu).
2) Komunizmus nikdy na svete neexistoval. Bol len socializmus - prechodna faza, ktora mala sluzit ako priprava na komunizmus. Bohuzial, ako som uz spomenul, v praxi ludia tento system prekrutili a znicili tym, ako ho viedli.
3) Vsimla si si, ze pocas revolucie sa nikto (okrem Adamca myslim) z komunistov ani neukazal? Pocul som, ze prevrat bol vlastne planovany a riadeny zo zakulisia. Vtedajsi politici (a ini) aj vtedy dost nahrabali, ale v tom rezime nemohli tieto peniaze legalne pouzit. Preto potrebovali zmenu. Revolucia bola vraj pripravovana samotnym KGB a STB v spolupraci s CIA. Aj Americania potrebovali pad socializmu, pretoze potrebovali otvorit vychodne trhy a tym ziskat odbytistia pre svoje vyrobky. Blizila sa im totiz recesia. Mozno si uz pocula nazory, ze keby vychodny blok nepadol, zanedlho by padol zapadny (kvoli ekonomike).

P.S.: Dufam, ze som Ti aspon trosku pomohol. Neviem do akej miery mozes danym informaciam verit, pretoze sam som to samozrejme nezazil (v 1986 som mal 3 roky :) )(aj ti, co zaziju dolezitu historicku udalost nemusia mat na nu spravny pohlad, pretoze nikto nevidi uplne vsetky nitky, za ktore bolo tahane...). Myslim si ale, ze su tieto hypotezy aspon dost logicke na to, aby ich niekto len tak odsudil.


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: