FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Antropologicka nutnost : synteza altruizmu s egoizmom

Poslal(a) Rick dňa 04. Novembra 2004 o 19:59:43:

Ako reakciu na: Sebectvo autora Petra zo dňa 21. Júla 2004 o 20:20:17:

Pokusim sa reagovat na tento prispevok par myslienkami s ktorimi som sa doteraz stretol, budem velmi rad ak by ma mohol niekto odkazat na ine nazory na tuto problematiku.

Nutnost egoizmu:
Clovek ako individuum potrebuje byt egoistom aby prezil. Musi sa v provm rade vediet postarat o seba (a ak sebectvo rozsirime na celu rodinu, musi hajit zaujmi svojho drhuha/druzky a svojich deti). To je predsa biologicka nutnost.

Nutnost altruizmu:
Clovek je vsak aj spolocenska bytost. A ak vzije v spolocnosti musi mat iste pochopenie pre ostatnych. Spolocnost neumiernenych egoistov by sa nemohla udrzat. Pre spolocensky zivot je nutne, aby "kazdy clovek sposoboval dobro kazdemu cloveku" v sulade so sloganom "nerob ostatnym to, co nechces aby robili tebe".

Antroplogicka nutnost (pokus o syntezu):
Zatial co egoizmus podmienuje existenciu cloveka ako individua, altruzmus podmienuje existenciu cloveka ako sucasti spolocnosti.Je teda antropologickou nutnostou aby v dospelom cloveku boli zahrnuté obe tieto tendencie.

Zaver (pokus o odpoved):
Co sa vsak tyka Tvojej otazky, "ci sa clovek na narodi ako sebec?", domnievam sa, ze odpoved je kladna. Zda sa, ze velmi male dieta naozaj nevie, ze brat hracky inemu dietatu sa nepari, kym ho tomu nenaucia rodicia, alebo nejaka trpka skusenost. Dieta sa nenarodi ako altruista ale narodi sa so sklonom k rozvoju altruizmu. Tento sklon je zahrnuty v kazdom zdravom ludskom mozgu a v dietati sa rozvija asi o rok alebo dva neskor ako rec. To akych rozmerov nadobudne vo velkej miere zalezi od toho v akej spolocnosti dieta vyrasta.

~Rick.


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: