FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: VECNOST

Poslal(a) Marian Mach dňa 16. Decembra 2003 o 20:42:55:

Ako reakciu na: Re: VECNOST autora Jano Hudec zo dňa 06. Decembra 2003 o 09:44:04:

Zdravím ťa, Janči. Akurát dnes som narazil na tento portál, a nedalo mi, aby som sa hneď nevyjadril k niekoľkým veciam. Napríklad k tvojmu komentáru.

To že sa pozitívne matematicky nedá dokázať nekonečno, alebo že sa nedá vyjadriť nejakou rovnicou, ma vôbec neprekvapuje. Je to jednoduché. Ľudské myslenie je založené na formách - farby, tvary, rozmery, čísla, slová, pojmy... Lenže každá forma je už z princípu ohraničená, obmedzená, teda konečná. Aj matematická rovnica je forma. Preto nemôže obsiahnuť nekonečno.

Sám by si už z vlastnej skúsenosti mohol vedieť, že exaktná veda nie je jediným spôsobom poznávania skutočnosti. Ako vyjadríš napríklad svoju lásku k onej dievčine? Matematickou rovnicou? Je to iba biochemická reakcia? Iste sám chápeš absurditu takého prístupu. A predsa je ten pocit skutočnosťou priam hmatateľnou /pardon, citeľnou /

Pre filozofa je podstatné len to, že večnosť je mysliteľná kategória, filozofická hypotéza. Nie je nevyhnutne potrebné / a ani možné / ju exaktne dokazovať.

Nedá mi nespomenúť si na Alberta Einsteina, ktorý povedal, že človek potrebuje pocit tajomstva - a že k nemu dospievajú aj vedci, to je vec viac než istá.

Ako to povedal Max Planck? Kde sa končí veda, začína Boh...

PS. Ozvi sa, že kedy skočíme na pivo :-)


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: