FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: Božia pomoc

Poslal(a) Winnifred dňa 08. Apríla 2005 o 19:53:43:

Ako reakciu na: Božia pomoc autora Ondrej zo dňa 02. Apríla 2005 o 22:01:20:

Ahoj Ondrej,
na toto forum som zabludila len nahodou, dnes, precitala som si Tvoju otazku aj obe odpovede, ale s tymi teraz polemizovat nemienim.

Napisal si, ze papez je vyhlaseny ako jediny zastupcom Boha - nemyslim si to. Je zastupcom Krista ako viditelna hlava cirkvi, prave a len pre tieto "ovce" - Katolicka cirkev, moja cirkev, nic ine netvrdi, pokial viem. Ale Jezis sam povedal "Mam aj ine ovce, ktore nie su z tohoto ovcinca..." asi to necitujem presne, ale nechce sa mi to hladat. Chcem Ti len povedat - nielen papez, aj Ty si zastupcom Boha na Zemi. Si zrkadlo, ktore moze inym poslat trocha Jeho svetla - alebo naopak to svetlo zaclonit. Zavisi od Teba.

A este jedno: co myslis pod slovami Bozia pomoc? Z vlastnej skusenosti viem, ze On pomaha vzdy - i ked malokedy tak, ako si to predstavujeme. Jeho cesty nie su nasimi cestami a rozhodne ma dost osobity zmysel pre humor... ma vsak daleko od lahostajneho, necitliveho Pana vesmiru.
Nechrani Ta pred utrpenim, ale drzi Ta za ruku, ked trpis, dodava Ti silu, ked myslis, ze uz nevladzes dalej... niekedy citis Jeho uzasnu pritomnost, casto tym intenzivnejsie, cim je Ti horsie, a inokedy az pri spatnom pohlade zistis, ze to a to smutne, neplodne obdobie bolo v skutocnosti casom zazrakov a Tvoje utrpenie je len malou cenou za dar, ktory si v tom case dostal, ani o tom nevediac. Ver mi, viem o com pisem.

Poslednych par mesiacov zijem v Polsku, v Krakove. Uz od piatka sa tu schadzaju davy ludi, najma mladi, a modlia sa. Maju biele stuzky, nie cierne, a na ich tvarach nie je len smutok, ale aj nova zrelost a zodpovednost. V piatok, den pred papezovou smrtou, som bola u dominikanov, vsetci plakali, lebo uz sa vedelo, ze umiera, ale evanjelium - radostna zvest - toho dna znelo:

"Potom sa Ježiš znova zjavil učeníkom pri Tiberiadskom mori. A zjavil sa takto:
Boli spolu Šimon Peter, Tomáš nazývaný Didymus, Natanael z Kány Galilejskej, Zebedejovi synovia a iní dvaja z jeho učeníkov.
Šimon Peter im povedal: "Idem loviť ryby." Povedali mu: "Pôjdeme aj my s tebou." Išli a nastúpili na loď. Ale tej noci nechytili nič.
Keď sa už rozodnilo, stál Ježiš na brehu; ale učeníci nevedeli, že je to Ježiš.
A Ježiš sa ich opýtal: "Deti, máte niečo na jedenie?" Odpovedali mu: "Nemáme."
On im povedal: "Spustite sieť z pravej strany lode a nájdete." Oni spustili a pre množstvo rýb ju už nevládali vytiahnuť.
Učeník ktorého Ježiš miloval povedal Petrovi: "To je Pán."
Len čo Šimon Peter počul, že je to Pán, pripásal si šaty - bol totiž nahý - a skočil do mora.
Ostatní učeníci prišli na lodi, lebo neboli ďaleko od brehu, len asi dvesto lakťov a sieť s rybami ťahali za sebou.
Keď vystúpili na breh, videli rozloženú pahrebu a na nej položenú rybu a chlieb.
Ježiš im povedal: "Doneste z rýb, čo ste teraz chytili!"
Šimon Peter šiel a vytiahol na breh sieť plnú veľkých rýb. Bolo ich stopäťdesiattri. A hoci ich bolo toľko, sieť sa nepretrhla.
Ježiš im povedal: "Poďte jesť!" A nik z učeníkov sa ho neodvážil spýtať: "Kto si?", lebo vedeli, že je to Pán.
Ježiš pristúpil, vzal chlieb a dával im; podobne aj rybu.
To sa Ježiš učeníkom zjavil už tretí raz od svojho zmŕtvychvstania." (Jn 21, 1-14)
A knaz hovoril o nadeji, o tom, Kto Petra i ostatnych ucenikov caka na brehu. Ano, papez zomrel. Petrov nastupca opustil svoju lodku a vsetkych, ktori sa s nim vydali na more. To nie je tragedia, i ked sme smutni: cirkev uz prezila cez 600 papezov - bude nam tu chybat, ale po nom pridu ini. A on sa nebal vrhnut do mora, doveroval Jezisovi a odkazuje aj nam: "Nebojte sa!" Teraz je so svojim Sefom, ponoreny do Bozej lasky - ja som si tym ista, pre Teba to asi bude len moja nicim nepodlozena viera - ale teraz a na tomto mieste sa ju nebudem pokusat odovodnovat.

Ak chces mat podobnu istotu, nehladaj vieru a utechu, hladaj PRAVDU, uprimne a dosledne. Pytaj sa, pochybuj, ziadaj dokazy. Neviem, ci najdes to, co som nasla ja, hoci verim, ze ano. Ale ver, ze to, co najdes, stoji za namahu.
Ahoj, Winnifred


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: