FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: Nazor na vesmir

Poslal(a) pedous dňa 07. Marca 2005 o 16:56:39:

Ako reakciu na: Nazor na vesmir autora Paladin of light zo dňa 04. Marca 2005 o 20:11:37:

Sucasne matematicke ( a teda univerzalne platne ) poznanie hovori jasne: Pohlad na organizovanost sveta cez prizmu fyzikalnych konstant je absolutne bludny, a teda obsolentny. Fyzici zrejme este stale nepochopili, ze hybnu silu evolucie musia hladat inde. Zato matematicky vysledok je jednym z najvzrusujucejsich vysledkov nasho poznania. Preco?

Napriek tomu, ze nikdy nebudeme vediet, ci sa hmota sprava deterministicky alebo stochasticky, ukazalo sa, ze z hladiska vyvoja hmoty je uplne jedno, aka je skutocna odpoved na tuto otazku, lebo dokopy nic nemeni!!! Pointa: Aj ten najnahodnejsi hmotny system sa nevie nesamoorganizovat!!! Dobra bomba!!! Ba dokonca, umoznuje to prave ona stochasticita!!!

Teoria, ktorej vysledok som nacrtol, sa nazyva univerzalny model dynamickych systemov, je striktne matematicka a, hoci nepouziva ziadnu konstantu, plati pre absolutne vsetky hmotne struktury, cize tak pre zive, ako i nezive ( nerobi medzi nimi ziadny rozdiel, lebo ziaden ( !!! ) rozdiel medzi nimi nie je ), a to lubovolnej komplikovanosti. Jej velmi skromnym specialnym pripadom je darwinovka. Jej postavenie voci UMDS je hodne povsimnutia: Darwinovka zachytila len jeden aspekt evolucie, aj to nie kauzalne ( t.j. neobsahuje kauzalny model toho, co "vysvetluje" ). To je hlavny dovod, preco sa doteraz dalo o darwinovke pochybovat - nedisponovala dokazom svojej platnosti. V skutocnosti bol problem aj v tom, ze sa dalo ukazat na vela systemov, ktore sa podla nej neriadia. Jednoducho preto, lebo zachytila len jeden aspekt, a to este nie ten najdolezitejsi - symbiozu systemov a "snahu" aj stochastickych systemov k nej smerovat vo svojom vnutornom usporiadani.

Nejdem problem rozoberat do hlbky. Nema to tu vyznam, lebo vyzaduje iny priestor a ineho citatela. Tento text sluzil len "pre informaciu". Keby som len strucne naznacil, co vsetko umds priniesol, aj tak by ste neuverili ( uvedomte si, prosim, ze hmotnym systemom je aj mozog, spolocnost, ... ).

Co sa tyka antropickeho principu, ide o smiesny problem smiesneho tvora trpiaceho na smiesny antropocentrizmus, ktory mu tlaci do hlavy kaleraby, ze determinizmus je protikladom stochasticity, ze abstrakcia je protikladom konkretnosti, rozum protikladom citu, ...


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: