FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: VECNOST

Poslal(a) pedous dňa 17. Decembra 2003 o 14:44:02:

Ako reakciu na: Re: VECNOST autora Marian Mach zo dňa 16. Decembra 2003 o 20:42:55:

Nazdar, Sanko, to som ja Jano.
K tomu pivku: V sobotu budem v meste s dobrymi vecami, tak kuknem okolo 20:00 aj do Mnicha.

K tej filozofii: Bohuzial, je len velmi malo vysledkov exaktnej vedy, ktore su publikovane, este menej publikovanych v kvalitnej forme vyjadrujucej ich podstatu, a katastrofalne malo je ludi, ktori su ochotni sa nimi pracne prehryzat. Plati to aj pre vedcov - mal som moznost komunikovat s mnohymi a z roznych vied. Moje zavery: Prekvita tzv. fachidiotizmus, podcenuje sa praca amaterov a nadsencov, hoci ich vysledky tvoria gro celej nasej modernej vedy a vela raz vede zachranili cest, nemaju realnu moznost slobody vyskumu, nechavaju sa ovplyvnovat vzajomnymi osobnymi vztahmi, ... Je to skoda, je to vsak dane mocenskym charakterom poznania.

Skutocnost je taka, ze poznam len niekolko ludi, ktori maju zakladny prehlad o sucasnom poznani zakladnych vied a teda vedia zaujat kvalitne stanovisko k sirokemu spektru problemov, cize aj filozofickych, ktore siroky rozhlad vyslovene vyzaduju. Som hrdy na to, ze k takym ludom mozem zaradit aj svojho sefa v praci. Taki ludia vedia, ze veda nie je sucharinou, ze Vedec je clovek s vacsou fantaziou nez ma polovica umelcov, ze mnohe poznatky su vecami medzi nebom a zemou, na ktore nema najlepsi trip. Svet je miesto plne javov, ktore smelo mozeme nazvat carami.

Tym som sa dostal k veciam, o ktorych sa zvykne hovorit, ze veda nema na to, aby ich rozluskla. Ludia, ktori si to myslia, maju smolu. Vede sa to uz podarilo!!! Problem spociva "len" v tom, ze tito ludia cakaju vysvetlenie, ktore sa ma vo vyklade prisposobit im, co je hruba chyba. Aktivni musia byt oni!!! Kolki sme taki? Lasku (realnu a hmatnu) som objavil vdaka Rozumu a naozaj sa da matematicky formulovat. To, ze mi niekto povie, ze je to absurdne, odhaluje svoju prizemnost. Prizemnost v tom zmysle, ze sa citi na kritiku veci, o ktorej nic nevie. V matematike uz existuje struktura, ktora je dostatocne velkolepa na to, aby si zasluzila meno boh ( v nabozenskom zmysle som neveriacim ). Ked som ju prestudoval, zistil som, ze ani ten najvacsi fanatik nema dost fantazie na to, aby sa jeho predstava vyrovnala tej matematickej. Tazko sa to veri, ale je to tak. Veda totiz kridla neberie, ona ich dava!!!
Moralny kodex badatela je jedinym kodexom, ktory uznavam, lebo jediny ma nesklamal. Nie je pritom nicim inym, ako moralnym kodexom dobreho Cloveka, ktory je potencialne v kazdom z nas. Bohuzial, drviva vacsina vedcov ho ani nepozna, lebo sucasny vedecky institucionalizmus je stavany proti nemu! Ale, o tom mozno niekedy nabuduce.

Maj sa pedous


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: