FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Omyly ohladom satanizmu, Crowleyho a Thelemy

Poslal(a) Marian Mach dňa 16. Decembra 2003 o 17:51:45:

Stále zas a znova sa stretávam s rozšírenou dezinformáciou, že Aleister Crowley bol zakladatelom satanizmu. On sám sa nikdy nepokladal za satanistu. Svoj magický systém nazval Thelema /grécke slovo pre volu/.

Rob čo ty chceš v skutočnosti nie je o konaní svojvole a anarchii či dokonca o násilí, ale v prvom rade o slobode uvažovania. Je to o tom, nebyt zmanipulovaný nejakým náboženským systémom. Sám Crowley mal dost kritické názory na metódy a ciele čiernej mágie. Jeho filozofia a magický systém má za ciel viest človeka k oslobodeniu cez duchovné poznanie a realizáciu božstva v každom človeku. To má omnoho bližšie k východnému mysticizmu a buddhizmu než k satanizmu
či čiernej mágii. Čo sa týka sexuálnej mágie, o čom je podla vás napríklad tantra? A predsa ju nikto neprirovnáva k satanizmu.

Na tomto portáli som pod heslom Ordo Templi Orientis našiel údaj, že sa jedná o rád zhromažďujúci tých najtvrdších amerických satanistov. Tak dobre som sa dávno nezasmial. Vraj krvavé rituály... :-)

Citovat pasáže z Crowleyho Knihy Zákona vytrhnuté z kontextu mi tiež nepripadá obzvlášt vhodné. Tiež som bol zhrozený, keď som ju prvýkrát čítal. Až oveľa neskor po niekoľkonásobnom čítaní som začal chápať hlbšie významy ukryté do reči symbolov. Nie je to jednoduchá kniha, ale šifra vysokej filozofie. Niet divu, že ju cirkevní dogmatici nechápu a vykladajú si ju po svojom. Ale najkrvavejšou duchovnou literatúrou aj tak bez konkurencie zostáva Starý Zákon. Každý, kto kedy študoval Bibliu, mi dá za pravdu.

Ak si chcete zaslúžit názov portálu pre filozofiu, overte si informácie z viacerých zdrojov, a nepreberajte ich jednostranne od zaujatých a problematiky neznalých krestanských demagógov.

S pozdravom

Rob čo ty chceš nech je celým Zákon
Láska je zákon, láska pod Voľou

Marian



Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: