FILIT
Obsah
Chronológia
Registre
Diskusia
Správa
Reakcie
Posielanie

Re: O stvorení sveta a z neho vyplývajúcich skutočnostiach

Poslal(a) Jano Hudec dňa 05. Decembra 2003 o 23:25:31:

Ako reakciu na: O stvorení sveta a z neho vyplývajúcich skutočnostiach autora Lobogó zo dňa 11. Augusta 2003 o 10:16:03:

Teraz strucne a vazne:
TV ( teoria vsetkeho ) je temou, ku ktorej uz bolo povedane vela a bohuzial drviva vacsina z toho su bludy, a, co je najhorsie, vela z nich vyprodukovali vedci. Jednoducho k principialne najkomplexnejsiemu problemu sa stavaju absolutne nekomplexne.
Uz teraz mozeme povedat par "trivialnych" vlastnosti takej teorie. Teoria, ktora ich nebude mat, automaticky vypadava z hry. Spomeniem len niektore:
TV musi byt matematickou. Len matematika principialne disponuje dostatocne abstraktnou a pritom exaktnou metodou.
TV bude vybudovana na axiomatickom principe. Bude ju tvorit system definicii pojmov TV a system axiomat, ktory musi principialne byt bezosporny a tzv. nezavisly, cize vsetky poznatky TV musia vyplyvat z neho a TV tak nebude potrebovat ziadne informacie "zvonka". Z poziadavky nezavislosti napr. plynie, ze TV musi obsahovat aj deklaraciu svojej logiky, t.j. metody manipulacie s ostatnymi axiomatami.
TV bude originalnou teoriou mnozin, lebo mnozina je najvseobecnejsim pojmom ( zamerne nehovorim o pojme triedy von Neumann-Bernays-Godelovej teorie mnozin, lebo tento pojem robi tejto teorii medvediu sluzbu ).
TV sa musi korektne vysporiadat s Godelovymi vetami o neurcitosti a inymi im podobnymi vetami, lebo jej sucastou musi byt aj deklaracia tzv. dobre usporiadanej mnoziny, akou je napríklad mnozina prirodzenych cisel.
TV musi byt tzv. kvantovou logikou. Jednoduchym matematickym dokazom sa da ukazat, ze kvantovanost je fundamentalnou vlastnostou akejkolvek struktury schopnej generovat fyzikalne systemy.
TV musi byt principialne najlepsou zivotnou filozofiou, lebo sama musi byt najlepsou metodou poznavania.

Je toho omnoho viac a veci sa daju viac konkretizovat. Lenze cloveku, ktory sa o teme chce dozvediet viac nestaci citat, lebo teoria sveta okolo nas sa neda ponuknut hotova na podnose. Musi na tom tvrdo pracovat a mat odvahu rozporovat stare "pravdy" ( aj svoje!!! ). Musi vela studovat ( pozor, musi mat aspon zakladny prehlad vo vsetkych základnych vedach!!! ), robit experimenty ( aj mentalne; optimom je, ked vie programovat, lebo najzaujimavejsie poznatky su v sucasnosti produktom pomerne novej vedy - experimentalnej matematiky, navyse, pocitac dava experimentatorovi najvacsiu badatelsku slobodu ), mat prezite co najviac ( , aby spoznal aj sam seba a bol uz v stadiu, ked prekonal svoju pychu!!! ) ...
Je toho omnoho viac, a veci sa daju konkretizovat. Zamerne som pouzival odborne vyrazy. Nie pre frajerinu, ale pre vyvolanie pocitu u citatela. Aby pochopil, ze tema Poznania je vecou tvrdej prace, pesou cestou do neznama.

Dakujem za slovo Jano


Reakcie




Posielanie reakcie

Meno:

E-Mail:

Vec:

Komentáre: